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In Revenue Ruling 68-489. IC‘6’~> B 210. the IRS xeld that a 501(c)(3) organization can distribute 1unds ¢ organizaiions
which have not. the n<e"')s rec IRS recogniticn of S01(<)(3) status. f ertain steps are [aken to insure that the funds

used only for charitable. educati ndl or other 301(c)3) purposes.
Only a few guidelines are set forth in the ruling:
¢ funds must b) used for spcciﬁc projects in furtherance of the sponsor’s own eXempE pUrposes

s the sponsoring organization must retain control and d scrwor* as 1o the use of the hnds |
s the sponsoring organization must maintain records establishing that the funds were used for section SOH{c (3) purposes

Based on this ruling, nany 301(¢)(3) organizations have sponsored cther. non-exempt ¢ organizations o projects. These
arrangements are called by

many names - umbrella, fiscal agent, fiscal SPONSGIsIp...

exempt sponsor, and the sponser pays expenses on hehalfof. or makes a grant to. the nop-exempt organization. sometimes taking

a percentage of the donatlon as a fee. The sponser may also take care of iepert ing for the non-exe 1pt oruam/ ation’s emiplovees.
allow the use of its bulk mailing permit. and/or provide office space. use of office equipment or clerical help.

Many of these arrangements go far beyond tne scope ot what 's described in Revenue Ruling 68-489. While not necessar#iy

illegal. these kinds of arrangements can be risky, precisely because they are carried on within a gray arca of the faw. Many
or newly formed non-profit crganizations could not exist thhout sponscrship of this kind, but it should not be relied on tor a
lengthy period of tmk, or if substantial amounts of money are involved.

Inatypical an axwemmt the non-exempt organization solicits grants or donations, donors make out their checks to the tax ‘
|
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Generally. tax law does not permit charitable contribution deductions for gifts to non-exempt organizations. Il the IRS perceives

a fiscal agent arrangement to be a strategy to circumvent the law, no more than a conduit or pass through arrangement. even
party involved - the sponsor, the non-exempt organization, and donor - can end up with tax probiems.

Ata mininmm an organization offering to act as a fiscal agent should adopt a written internal pelicy governing sponsorship
arrangements. ]um written proposals from sponsorees, enter into formal sponsorship agreements with them. and establish
on-geing ovcrs':’ and folloew-up procedures.
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Charitable Contributions -
Substantiation and Disclosure Requirements

UNDER THE NEW LAW, CHARITIES WILL NEED TO PRO-
VIDE NEW KINDS OF INFORMATION TO DONORS. Failure to
do so may result in denial of deductions to donors and the imposition of
penalties on charities.

Legislation signed into law by the President on August 10, 1993, con-
tains a number of significant provisions affecting tax-exempt charitable
organizations described in section 501 (c)(3) of the Internal Revenue
Code. These provisions include: (1) new substantiation requirements for
donors, and (2) new public disclosure requirements for charities (with
potential penalties for failing to comply). Additionally, charities should
note that donors could be penalized by loss of the deduction if they fail
to substantiate. THE SUBSTANTIATION AND DISCLOSURE
PROVISIONS APPLY TO CONTRIBUTIONS MADE AFTER
PECEMBER 21, 1993,

Charities need to familiarize themselves with these tax law changes in
order to bring themselves into compliance. This Publication alerts you
to the new provisions affecting tax-exempt charitable organizations. Set
forth below are brief descriptions of the new law’s key provisions. The
Internal Revenue Service plans to provide further guidance in the near
future.

Donor’s Substantiation Requirements

Documenting Certain Charitable Contributions. — Beginning Janu-
ary 1, 1994, no deduction will be allowed under section 170 of the Inter-
nal Revenue Code for any charitable contribution of $250 or more un-
less the donor has contemporaneous written substantiation from the
charity. In cases where the charity has provided goods or services to the
donor in exchange for making the contribution, this contemporaneous
written acknowledgement must include a good faith estimate of the
value of such goods or services. Thus, taxpayers may no longer rely
solely on a cancelled check to substantiate a cash contribution of $250
or more.

The substantiation must be “contemporaneous.” That is, it must be ob-
tained by the donor no later than the date the donor actually files a re-
turn for the tax year in which the contribution was made. If the return is
filed after the due date or extended due date, then the substantiation
must have been obtained by the due date or extended due date.

The responsibility for cbtaining this substantiation lies with the do-
nor, who must request it from the charity. The charity is not required
to record or report this information to the IRS on behalf of donors.

The legislation provides that substantiation will not be required if, in
accordance with regulations prescribed by the Secretary, the charity
reports directly to the IRS the information required to be provided in the
written substantiation. At present, there are no regulations establishing
procedures for direct reporting by charities to the IRS of charitable con-
tributions made in 1994. Consequently, charities and donors should be
prepared to provide/obtain the described substantiation for 1994 contri-
butions of $250 or more.

There is no prescribed format for the written acknowledgement. For
example, letters, postcards or computer-generated forms may be accept-
able. The acknowledgement does not have to include the donor’s social
security or tax identification number. It must, however, provide suffi-
cient information to substantiate the amount of the deductible contribu-
tion. The acknowledgement should note the amount of any cash contri-
bution. However, if the donation is in the form of property, then the
acknowledgement must describe, but need not value, such property.
Valuation of the donated property is the responsibility of the donor.

The written substantiation should also note whether the donee organiza-
tion provided any goods or services in consideration, in whole or in part,
for the contribution and, if so, must provide a description and good-faith
estimate of the value of the goods or services. In the new law these are
referred to as “quid pro quo contributions.”

Please note that there is a new law requiring charities to furnish
disclosure statements to donors for such quid pro quo donations in
excess of $75. This is addressed in the next section regarding Disclo-
sure By Charity.

If the goods or services consist entirely of intangible religious benefits,
the statement should indicate this, but the statement need not describe or
provide an estimate of the value of these benefits. “Intangible religious
benefits” are also discussed in the following section on Disclosure By
Charity. If. on the other hand, the donor received nothing in return for
the contribution, the written substantiation must so state.

The present law remains in effect that, generally, if the value of an item
or group of like items exceeds $5.000, the donor must obtain a qualified
appraisal and submit an appraisal summary with the return claiming the
deduction.

The organization may either provide separate statements for each contri-
bution of $250 or more from a taxpayer, or furnish periodic statements
substantiating contributions of $250 or more.

Separate payments are regarded as independent contributions and are
not aggregated for purposes of measuring the $250 threshold. However,
the Service is authorized to establish anti-abuse rules to prevent avoid-
ance of the substantiation requirement by taxpayers writing separate
smaller checks on the same date.

If donations are made through payroll deductions, the deduction from
each paycheck is regarded as a separate payment.

A charity that knowingly provides false written substantiation to a donor
may be subject to the penalties for aiding and abetting an understate-
ment of tax liability under section 6701 of the Code.

Disclosure by Charity of Receopt of
Quid Pro Quo Contribution

Beginning January 1, 1994, under new section 6115 of the Internal Rev-
enue Code, a charitable organization must provide a written disclosure
statement to donors who make a payment, described as a “quid pro quo
contribution,” in excess of $75. This requirement is separate from the
written substantiation required for deductibility purposes as discussed
above. While, in certain circumstances, an organization may be able to
meet both requirements with the same written document, an organiza-
tion must be careful to satisfy the section 6115 written disclosure state-
ment requirement in a timely manner because of the penalties involved.

A quid pro quo contribution is a payment made partly as a contribution
and partly for goods or services provided to the donor by the charity. An
example of a quid pro quo contribution is where the donor gives a char-
ity $100 in consideration for a concert ticket valued at $40. In this ex-
ample, $60 would be deductible. Because the donor’s payment (quid pro
quo contribution) exceeds $75, the disclosure statement must be fur-
nished, even though the deductible amount does not exceed $75.

Separate payments of $75 or less made at different times of the year for
separate fund-raising events will not be aggregated for purposes of the
$75 threshold. However, the Service is authorized to develop anti-abuse
rules to prevent avoidance of this disclosure requirement in situations
such as the writing of multiple checks for the same transaction.

The required written disclosure statement must:
(1) inform the donor that the amount of the contribution that is de-



